Φωτοσκίαση pitto rico και η χρήση του retarder

Πριν ξεκινήσω το άρθρο αυτό θα ήθελα να αναφέρω το εξής: Ένα άρθρο σίγουρα με οδηγίες σίγουρα είναι πολύ χρήσιμο, κυρίως για τα κορίτσια σε απομακρυσμένες περιοχές. Η εμπειρία μου όμως λεει ότι σε καμία σχέση δεν συγκρίνεται με αυτά που μαθαίνεις όταν βλέπεις σε ένα σεμινάριο μια ειδικό, να το κάνει και να σου δείχνει πως να το κάνεις και εσύ.

 

Η φωτοσκίαση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του decoupage. Με την φωτοσκίαση γίνεται ουσιαστικά η ενσωμάτωση του μοτίβου στο αντικείμενο μας. Είναι το εφέ που κάνει  το μοτίβο να φαίνεται σαν ζωγραφιά, δίνει βάθος και κάνει ένα έργο ξεχωριστό και όχι απλά ένα αντικείμενο με ένα χαρτί κολλημένο πάνω του. Υπάρχουν πολλών ειδών φωτοσκιάσεις. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζεται η τεχνική pitto rico.

Η pitto rico είναι η τεχνική κατά την οποία χρωματίζουμε την επιφάνεια γύρω από το μοτίβο με ακρυλικό χρώμα ακολουθώντας τις αποχρώσεις του μοτίβου. Είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται κατά κόρον όταν διακοσμούμε διάφανα πιάτα. Για περισσότερες πληροφορίες για την τεχνική σε πιάτο μπορείτε να ρίξετε και μια ματιά στο αντίστοιχο άρθρο για την ανάποδη τεχνική σε πιάτο.

 

Για να κάνουμε pitto rico σε ένα αντικείμενο εκτός πιάτου, χρειαζόμαστε ένα χημικό που λέγεται retarder. Το retader είναι διάφανο και το ανακατεύουμε σε μικρές ποσότητες με το χρώμα μας όταν κάνουμε φωτοσκίαση γιατί δεν αφήνει το χρώμα να στεγνώσει γρήγορα. Το γεγονός ότι το χρώμα με το retarder καθυστερεί να στεγνώσει, μας επιτρέπει να δουλέψουμε για περισσότερη ώρα με το χρώμα. Όσο πιο πολύ retarder βάζουμε τόσο πιο αραιό θα είναι το χρώμα μας.

 

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

 

1. Βάζουμε στη παλέτα μας τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσουμε και σε ένα σημείο βάζουμε λίγο retarder. Παίρνουμε με το πινελάκι μας μια μικρή ποσότητα retarder και στη συνέχεια πέρνουμε και λίγο από το χρώμα μας.

 

2. Κάνουμε μια πινελιά κατά μήκος της άκρης του μοτίβου μας.

 

3. Μ΄ ένα λεπτό σφουγγαράκι αρχίζουμε να απλώνουμε το χρώμα αφήνοντας όλο και λιγότερο καθώς απομακρυνόμαστε από το μοτίβο μας.

 

Προσοχή! Μην επιμείνετε πολύ σε ένα σημείο γιατί θα αρχίσουν να γίνονται μουντζούρες που δεν θα μπορείτε να διορθώσετε.

 

Μπορούμε να ανακατέψουμε χρώματα αν θέλουμε ή αφού στεγνώσει η φωτοσκίαση μας μπορούμε να επαναλάβουμε από πάνω με άλλο χρώμα. Θυμηθείτε ότι το retarder κάνει το χρώμα να καθυστερεί να στεγνώσει οπότε αφού τελειώσετε με την φωτοσκίαση μην βιαστείτε να προχωρήσετε.

Από το σεμινάριο για pitto rico στη Μάγια

Τελευταία ενημέρωση: Eleftheria Μάι 13, 2012.

Βίντεο

© 2020   Created by Eleftheria.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης