Οι πατίνες κατά την γνώμη μου είναι από τα πιο δύσκολα υλικά που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς. Η πατίνα είναι υγρή και αρκετά πηχτή. Μπορεί να την βρει κανείς σε διάφορα χρώματα αλλά δυστυχώς η ποικιλία δεν είναι τόσο μεγάλη. Δεδομένου ότι δεν είναι χρώμα νερού είναι αρκετά δύσκολο στην χρήση. Προσωπικά νομίζω ότι το μάθημα για τις πατίνες είναι μακράν το πολυτιμότερο που έχω κάνει. Αν και τις περισσότερες φορές που έχω προσπαθήσει, τα έχω ψιλοκάνει θάλασσα. Αλλά όταν βλέπω την Μάγια να το κάνει (από την οποία και έμαθα για την πατίνα) φαίνεται τόσο εύκολο! Από την άλλη ομολογώ ότι παρόλο που για μένα είναι ο καλύτερος τρόπος φωτοσκίασης. Βέβαια να σημειώσω ότι δεν είναι πανάκια η πατίνα. Το κάθε έργο είναι ξεχωριστή περίπτωση και η φωτοσκίαση που του ταιριάζει είναι στην κρίση του καλλιτέχνη.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν....

Η φωτοσκίαση ξεκινά μετά που έχουμε κολλήσει το μοτίβο μας.

1. Φροντίζουμε το πινέλο μας να είναι αρκετά σκληρό (η Μάγια μου έχει πει ότι τα πινέλα που χρησιμοποιεί για την πατίνα δεν τα καθαρίζει κάθε φορά για να είναι πιο σκληρά). Βάζουμε λίγη ποσότητα πατίνας στο πινέλο και το πατάμε ελαφρά σε ένα χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα περισσεύματα.

2. Κάνουμε μια λεπτή γραμμή στα σημεία που θέλουμε πολύ κοντά στο μοτίβο μας.

3. Ξανασκουπίζουμε το πινέλο να φύγει το περισσότερο χρώμα και αρχίζουμε να απλώνουμε το χρώμα που βάλαμε σιγά καθώς απομακρυνόμαστε από το μοτίβο.

Μην ξεχνάτε ότι σκοπός της φωτοσκίασης είναι να δώσουμε βάθος στο μοτίβο μας. Συνεπώς, δεν βάζουμε πατίνα παντού γύρω από το μοτίβο μας αλλά μόνο σε ορισμένα σημεία. Για να καταλάβετε που χρειάζεται να μπει πατίνα και που όχι, φανταστείτε αν έπεφτε φως πάνω στο μοτίβο σας που θα έκανε αυτό σκιά. Μια ασφαλής όμως τακτική είναι η εξής: Βάζουμε πατίνα στο κάτω μέρος του μοτίβου καθώς και σε εσοχές και γωνίες.

Το έργο μου στο σεμινάριο της Μάγιας για πατίνα


Μια κλειδοθήκη μου που με βοήθησε η Μάγια με την φωτοσκίαση με πατίνα.


Τελευταία ενημέρωση: Eleftheria Μάι 3, 2010.

Βίντεο

© 2020   Created by Eleftheria.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης