Χρησιμοποιώντας απλά γάζα και ατλακόλ μπορεί να φτιάξει κανείς καταπληκτικά έργα. Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε με αυτά να φτιάξουμε ένα μπούστο από γάζα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διακοσμητικό, να μετατραπεί σε φωτιστικό ή ότι άλλο μας κατέβει!

 

Υλικά που θα χρειαστείτε:


- Ένα καλούπι (μια κούκλα βιτρίνας ή από φελιζόλ)
- Μεγάλα κομμάτια γάζας ό,τι χρώμα θέλετε (για μια μεγάλη κούκλα χρειάζονται περίπου 5 μέτρα)
- Ατλακόλ
- Μεμβράνη διαφανή
- Χαρτοταινία
- Πιστολάκι (προεραιτικά)
- Λεκανάκι
- Καρφίτσες (κατά προτίμηση με μπίλια)
- Διάφορα διακοσμητικά στοιχεία της επιλογής σας
- Κάσια και δακτυλοπατίνα (προεραιτικά)

Διαδικασία κατασκευής

Ξεκινάμε τυλίγοντας το καλούπι μας με μεμβράνη ώστε να μην αχρηστευθεί με τη πρώτη χρήση σε περίπτωση που δεν είναι πλαστικό αλλά και για να βγάλουμε στο τέλος το μπούστο πιο εύκολα. Κόβουμε σε όποια σημεία χρειάζεται (πχ. στο στήθος) ώστε να μην χαθούν οι καμπύλες, και κολλάμε χαρτοταινία.

Σημειώνουμε με ένα μαρκαδόρο πάνω στο καλούπι που σκοπεύουμε να βάλουμε γάζα ώστε να δημιουργηθεί το σχέδιό μας. Για να το κάνουμε πιο σωστά βοηθάει να έχουμε σχεδιάσει από πριν ένα πατρόν από εφημερίδα το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε και στη συνέχεια για να κόψουμε τη γάζα.

 

Κόβουμε τη γάζα (τουλάχιστον 5 κομμάτια) χρησιμοποιώντας το πατρόν από εφημερίδα που φτιάξαμε.

Σε ένα λεκανάκι αραιώνουμε την ατλακόλ με νερό μέχρι να μοιάζει σε πυκνότητα με το μέλι. Μουσκεύουμε κάθε κομμάτι γάζα με την αραιωμένη ατλακόλ, το στίβουμε καλά και το εφαρμόζουμε πάνω στο καλούπι με βάση τα σημάδια που έχουμε βάλει με το μαρκαδόρο. Τεντώνουμε καλά τη γάζα προσέχωντας να μην υπάρχουν ζάρες. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με όλα τα κομμάτια που έχουμε κόψει εφαρμόζοντας διαδοχικά το ένα πάνω στο άλλο.

 

Συνεχίζουμε με το κάτω μέρος του μπούστου όπου στερεώνουμε κομμάτια γάζα χρησιμοποιώντας τις καρφίτσες. Μπορούμε να βάλουμε όσα κομμάτια θέλουμε με διάφορα μήκη και να κάνουμε αν θέλουμε διάφορα σχέδια όπως θα κάναμε και με μία φούστα.

Εναλλακτικά ανάλογα το μέγεθος της δημιουργίας μας και με το χώρο για τον οποίο το προορίζουμε μπορούμε να κάνουμε διάφορες παραλαγές στη φούστα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλα υλικά όπως για παράδειγμα σύρμα ή δαντέλα. Μπορούμε επίσης να στολίσουμε το μπούστο μας φτιάχνοντας πλεξούδες ή μικρά λουλουδάκια και βάζοντάς τα στα τελειώματά του και στη μέση, ανάμεσα στο μπούστο και στη φούστα.

Αφήνουμε τη δημιουργία μας να στεγνώσει καλά (1 με 2 ημέρες ανάλογα την εποχή). Αφού στεγνώσει η δημιουργία μας, μπορούμε να τη στολίσουμε με διακοσμητικά της επιλογής μας καθώς και δακτυλοπατίνες και κάσιες. Στη συνέχεια τη ξεκολλάμε από το καλούπι και έτοιμο!

Με βάση αυτή την απλή τεχνική μπορούμε να κάνουμε κάθε λογής δημιουργίες χρησιμοποιώντας διάφορα πρόσθετα υλικά (πχ. δαντέλες, εφημερίδες, τούλι, δίχτυ) και διακοσμητικά καθώς και διαφορετικά καλούπια όπως για παράδειγμα καπέλα.


Οι πληροφορίες για τη παραπάνω τεχνική είναι από τη φίλη μας τη Κούλα που προσφέρθηκε και μοιράστηκε μαζί μας τη γνώση της και για αυτό θα θέλαμε να την ευχαριστήσουμε θερμά. Οι ολοκληρωμένες δημιουργίες που παραθέτουμε είναι δικές της.

Τελευταία ενημέρωση: Eleftheria Απρ 22, 2012.

Βίντεο

© 2020   Created by Eleftheria.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης