Εφαρμογή μοτίβων διαφόρων τύπων χαρτιού (χαρτί ριζόχαρτο, χαρτοπετσέτα)

Η κόλληση του επιλεγμένου μοτίβου σε ένα αντικείμενο είναι μια από τις βασικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στην διαδικασία του decoupage.  Στόχος είναι να ενσωματωθεί τέλεια το μοτίβο στο αντικείμενο έτσι ώστε να φαίνεται σαν ζωγραφική, χωρίς να έχουν εγκλοβιστεί φυσαλίδες αέρα και προπαντώς χωρίς ζάρες!!!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα βασικά είδη χαρτιού που χρησημοποiούνται. Πρώτο και καλύτερο, η αυτού μεγαλειότης χαρτοπετσέτα! Είναι τόσο λεπτή που αν ενσωματηθεί σωστά το αποτέλεσμα είναι πάντα πολύ καλό. Ακολουθούν τα ριζόχαρτα. Έχουμε δυο είδη ριζόχαρτων, αυτά που έχουν χοντρές ίνες και αυτά που δεν έχουν. Ακολούθουν τα χαρτιά napkin που είναι λεπτά σαν χαρτοπετσέτα αλλά ανθεκτικά σαν ριζόχαρτο. Τέλος έχουμε χαρτιά είτε 60γρ είτε 80γρ εκτυπωμένα γυαλιστερά ή μη. Μπορούμε επίσης να εκτυπώσουμε ή να φωτοτυπίσουμε σε απλό χαρτί το μοτίβο της αρεσκείας μας, προσοχή όμως μόνο σε laser εκτυπωτή, ποτέ σε inkjet!!! Επίσης όσο πιο λεπτό το χαρτί που χρησιμοποιούμε τόσο το καλύτερο. Ας ξεκινησουμε λοιπόν!!!!

Απλά χαρτιά από εκτύπωση (είτε επαγγελματική είτε στον εκτυπωτή μας):  Ξεκινάμε από τα εύκολα! Κόβουμε το μοτίβο μας με ψαλίδι και το ρίχνουμε μέσα σε μια λεκανίτσα με καθαρό νερό. Το αφήνουμε λίγη ώρα να μουσκέψει καλά. Το βγάζουμε προσεκτικά από το νερό και το ακουμπάμε σε ένα απορροφητικό χαρτί να τραβήξει τα πολλά νερά. Μεταφέρουμε το μοτίβο σε μια καθαρή επιφάνεια με την όψη προς τα κάτω ( να βλέπουμε δηλαδή την πίσω μεριά του). Περνάμε μια στρώση κόλλα και το κολλάμε το μοτίβο στο αντικείμενο. Με ένα πλάστη ή σκληρό ρολό πιέζουμε το μοτίβο έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι έχει κολλήσει καλά και δεν έχει εγκλοβιστεί αέρας. Τέλος περνάμε από πάνω μια ακόμα στρώση κόλλα και αφήνουμε να στεγνώσει.

Ριζόχαρτο: Κόβουμε το μοτίβο συνήθως με το χέρι τραβώντας προσεκτικά αφού έχουμε μουσκέψει πρώτα το χαρτί μας. Μπορούμε όμως να το κόψουμε και στεγνό με ψαλιδάκι αν θέλουμε ένα μοτίβο με σαφή τελείωμα. Για παράδειγμα ένα γατάκι. Στην πρώτη περίπτωση τα ξέφτια στα άκρα του μοτίβου μας βοηθούν στην καλύτερη ενσωμάτωση του χαρτιού στο αντικείμενο. Βάζουμε το μοτίβο πάνω στο αντικείμενο στην θέση που θέλουμε και περνάμε από πάνω κόλλα. Προσοχή στις κινήσεις για να μην καταστρέψουμε το χαρτί. Δεν βάζουμε ποτέ δύναμη. Αφήνουμε να στεγνώσει.

Napkin: Δουλεύονται όπως τα ριζόχαρτα.

Χαρτοπετσέτα: Τελευταία και για πολλούς καλύτερη η χαρτοπετσέτα. Σίγουρα το πιο δύσκολο υλικό στην εφαρμογή. Πρώτα από όλα αφαιρούμε τα δυο πίσω φύλλα τις χαρτοπετσέτας. Αν χρειάζεται κόβουμε το μοτίβο είτε με ψαλίδι είτε με το χέρι, ανάλογα με το τι απαιτεί η περίπτωση (σε καμμία περίπτωση δεν βρέχουμε την χαρτοπετσέτα). Απλώνουμε μια στρώση κόλλα πάνω στο αντικείμενο, στο σημείο που θα κολλήσουμε την χαρτοπετσέτα. Αφήνουμε την κόλλα να στεγνώσει λίγο (ίσα ισα να τσιμπάει όπως λέμε) και εφαρμόζουμε πάνω προσεκτικά την χαρτοπετσέτα. Ξεκινάμε από το κέντρο της και με απαλές κινήσεις από το κέντρο προς τα έξω πιέζουμε με τα δάχτυλά μας την χαρτοπετσέτα να κολλήσει. Μπορούμε και πάλι να χρησιμοποιήσουμε ένα ρολό για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε καλύτερα την χαρτοπετσέτα. Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος να συνεχίσουμε προτείνεται από την Μάγια (δείτε και το σχετικό link http://www.decomagia.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=109&Itemid=111). Βάζουμε πάνω από την χαρτοπετσέτα  λαδόκολλα (η γυαλιστερή μεριά προς τα πάνω) και ...την σιδερώνουμε!!!! (Σε χαμηλή θερμοκρασία). Αν κολλήσει η λαδόκολλα μην φοβηθείτε και μην την τραβήξετε. Αφήστε να κρυώσει και θα ξεκολλήσει μόνη της. Τέλος περνάμε (με απαλές πάντα κινήσεις) άλλη μια στρώση κόλλα και αφήνουμε στεγνώσει.

Τελευταία ενημέρωση: Crafter Απρ 13, 2010.

Βίντεο

© 2020   Created by Eleftheria.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης