Τα βερνίκια είναι το τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας του αντικειμένου μας. Είναι η τελική πινελιά που κάνει την διαφορά! Πέραν όμως της ομορφιάς που προσθέτουν στο αντικείμενο, προστατεύουν την επιφάνεια από διάφορες πηγές αλλοίωσης (πχ. νερό) και για αυτό μπορεί να ακούσετε ή να διαβάσετε να αναφέρονται στην διαδικασία βερνικώματος σαν "εξασφάλιση εργασίας". Ας αρχίσουμε λοιπόν με τα βασικά. Έχουμε τρεις εκδόσεις βερνικιών: Γυαλιστερό, σατινέ, ματ. Ανάλογα την δημιουργία συνήθως είναι εύκολο να αποφασίσουμε τι βερνίκι ταιριάζει. Είναι καθαρά θέμα προτίμησης του δημιουργού.

Πάμε τώρα στην ουσία του θέματος. Στην σύσταση και τα είδη των βερνικιών, ποια είναι πιο εύχρηστα και σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται συγκεκριμένο βερνίκι. Έχουμε λοιπόν τις εξής τέσσερις κατηγορίες

1. Απλό βερνίκι νερού.
2. Απλό βερνίκι νεφτιού.
3. Βερνίκι νερού πολυουρεθάνης.
4. Βερνίκι νεφτιού πολυουρεθάνης.
Όλα βγαίνουν και στους τρεις τύπους (Γυαλιστερό, σατινέ, ματ)

Τα δυο πρώτα είναι και τα πιο γνωστά, παρόλα αυτά το βερνίκι νερού πολυουρεθάνης είναι αυτό που θεωρείτε το καλύτερο. Γενικά χρησιμοποιούμε βερνίκια νερού γιατί μυρίζουν πολύ λιγότερο, είναι λιγότερο πηχτά και συνεπώς δουλεύονται ευκολότερα, τα πινέλα μας δεν καταστρέφονται και καθαρίζουν πολύ ευκολότερα και τέλος στεγνώνουν πολύ πιο γρήγορα. Το βερνίκι νερού πολυουρεθάνης (προσοχή, όχι το απλό νερού) είναι κατάλληλο και για να μπει πάνω από κρακελέ δυο συστατικών.

Το βερνίκι νεφτιού χρησιμοποιείτε κυρίως όταν έχουμε κάνει κρακελέ δυο συστατικών.  Ένα καλό (κατά περίπτωση πάντα) με το βερνίκι νεφτιού είναι ότι μια στρώση είναι πολύ παχιά (μιας και είναι πιο πυκνό) και συνεπώς και πολύ λεία. Η στρώση γίνεται πάντα ομοιόμορφη και λεία χωρίς να χρειάζεται ταμπονάρισμα. Είναι όμως δύσκολο στη χρήση, μυρίζει έντονα και στεγνώνει πολύ αργά.

Η γενική συμβουλή πάντως αυτού του άρθρου είναι ότι το πολυουρεθάνης νερού είναι το καλύτερο μιας και μπαίνει παντού, ακόμα και σε κρακελέ δυο συστατικών και έχει όλα καλά των βερνικιών νερού, χωρίς όμως να ακυρώνουμε την χρηστικότητα των υπόλοιπων βερνικιών. Αν όμως θα ήθελε κανείς να έχει ένα βερνίκι για όλες τις δουλειές τότε το πολυουρεθάνης νερού είναι σίγουρα το κατάλληλο. Βερνίκια εκτός από τα καταστήματα με είδη χόμπι βρίσκουμε σε καλές τιμές και μεγάλες ποσότητες και πάλι σε χρωματοπωλεία όπως και με τα αστάρια, δεν υπάρχουν "ειδικά" βερνίκια για decoupage.

Όσον αφορά την χρήση τώρα... Γενικά ενδείκνυται να περνάμε το αντικείμενο με τουλάχιστον 3 με 4 στρώσεις την κάθε μια αφού έχει στεγνώσει καλά η προηγούμενη. Προσέχουμε να βρισκόμαστε σε χώρο σχετικά καθαρό προς αποφυγή κατακάθισης σκόνης και άλλων σωματιδίων στην επιφάνεια του αντικειμένου μας. Βάζουμε αρκετή ποσότητα βερνικιού έτσι ώστε η στρώση να είναι εντελώς ομοιόμορφη χωρίς πινελιές. Αρκετοί δημιουργοί, για να εξαλείψουν τις πινελιές, συνηθίζουν να ταμπονάρουν την επιφάνεια που μόλις πέρασαν βερνίκια με στεγνό καθαρό σφουγγαράκι (δεν ισχύει για βερνίκι νεφτιού). Τέλος υπάρχει και μια διαδικασία για τέλεια λείανση που έχει ως εξής (ισχύει για βερνίκι νεφτιού και πολυουρεθάνης): Μετά το δεύτερο χέρι βερνίκι, λειαίνουμε πολύ απαλά την επιφάνεια με ένα ντουκόχαρτο (πολύ ψιλό γυαλόχαρτο). Στην επιφάνεια θα εμφανιστούν "γρατζουνιές" αλλά μην φοβηθείτε, θα φύγουν. Αφού λειάνουμε περνάμε άλλο ένα στρώμα βερνίκι. Αφού στεγνώσει λειαίνουμε ξανά με το ντουκόχαρτο και περνάμε άλλο ένα στρώμα βερνίκι και αφήνουμε να στεγνώσει.

Τελευταία ενημέρωση: Eleftheria Απρ 17, 2010.

Βίντεο

© 2021   Created by Eleftheria.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης