Όταν θέλουμε  να κάνουμε decoupage σε μια διάφανη επιφάνεια όπως σε ένα πιάτο, όπου η δημιουργία θέλουμε να είναι από την πίσω μεριά ακολουθούμε την ανάποδη τεχνική.
Αφού βεβαιωθούμε ότι η επιφάνεια είναι εντελώς καθαρή ξεκινάμε κάνοντας ... κρακελέ δυο συστατικών(βλ. και σχετικό βίντεο). Μην ξεχνάτε ότι δουλεύουμε την πίσω μεριά του πιάτου! Ακολουθούμε την διαδικασία του κρακελέ όπως περιγράφετε στο αντίστοιχο άρθρο. Αφού γεμίσουμε και τα σκασίματα, προχωράμε στο decoupage. Προαιρετικά, αφού τελειώσουμε με το κρακελέ, για να το προστατέψουμε, περνάμε μια στρώση βερνίκι νεφτιού σε σπρέι.
Συνεχίζουμε με την κόλληση του μοτίβου μας και πάλι όπως αναφέρεται στο αντίστοιχο άρθρο και προχωράμε στον χρωματισμό. Εδώ είναι και το πιο λεπτό σημείο για την επιτυχία της δημιουργίας μας. Δεδομένου ότι το πιάτο δεν είναι πορώδης επιφάνεια και ότι δεν έχουμε περάσει την επιφάνεια με κάποιο αστάρι ελλοχεύει ο κίνδυνος το χρώμα να κάνει σκασίματα στο μέλλον. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να χρησιμοποιήσουμε primer.
Αν θέλουμε να κάνουμε το πιάτο μονόχρωμο τότε περνάμε την επιφάνεια πρώτα με διάφανο primer και αφού στεγνώσει περνάμε με χρώμα ακρυλικό. Μπορούμε να επιταχύνουμε την διαδικασία μάλιστα ανακατεύοντας το διάφανο primer με το χρώμα αντί να περάσουμε μια στρώση από το καθένα. Καλό είναι να δώσουμε προσοχή στην ποσότητα του χρώματος έτσι ώστε να μην είναι πολύ λίγη αλλά όχι και περισσότερη από όσο χρειάζεται διότι τα ανεπιθύμητα σκασίματα του χρώματος θα ενταθούν.
Αν στο πιάτο μας θέλουμε να ακολουθήσουμε τεχνική φωτοσκίασης pittorico (βλ. και σχετικό βίντεο) τότε ανακατεύουμε το χρώμα με άσπρο primer και προχωράμε στην φωτοσκίαση προσέχοντας πάντα την ποσότητα του χρώματος. Ενδείκνυται δε, κατά τον χρωματισμό να κρατάμε το πιάτο όρθιο και να κοιτάμε την μπροστά πλευρά του για να βλέπουμε τι κάνουμε.

Αφού στεγνώσει, περνάμε την επιφάνεια με ένα χρώμα της αρεσκείας μας (αυτό το χρώμα θα φαίνεται στην πίσω μεριά του πιάτου) και αφού στεγνώσει περνάμε με βερνίκι.


Πιάτο φτιαγμένο με την ανάποδη τεχνική, μοτίβο από ριζόχαρτο, κρακελέ με αραβική γόμα και φωτοσκίαση pittorico.

Τελευταία ενημέρωση: Eleftheria Απρ 17, 2010.

Βίντεο

© 2020   Created by Eleftheria.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης